Ωτολογικό
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΩΤΙΤΙΔΑ
Λόγω, της συχνότερης επαφής με το νερό στη θάλασσα ή στην πισίνα, αρκετά παιδιά παρουσιάζουν ωτίτιδα με μεγαλύτερη συχνότητα το καλοκαίρι, εξαιτίας της υγρασίας που κατακρατά το αυτί. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε όμως για εξωτερική ωτίτιδα ή ωτίτιδα του κολυμβητή κι όχι για ωτίτιδα που οφείλεται σε ίωση. Πρόκειται δηλαδή για φλεγμονή του δέρματος του ακουστικού πόρου και παρατηρείται συχνά ύστερα από κολύμπι ή από την επαφή του αυτιού του παιδιού με το νερό.
Κλασικά συμπτώματα της εξωτερικής ωτίτιδας είναι φαγούρα στο αυτί, πόνος που γίνεται όλο και πιο έντονος, ιδιαίτερα όταν μασάει το παιδί, αίσθηση βάρους στο αυτί, βαρηκοΐα και σε προχωρημένες καταστάσεις πυρετός ή ακόμα και έκκριση δύσοσμου υγρού
Πως αντιμετωπίζεται;
Με τα πρώτα συμπτώματα ωτίτιδας θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό, ο οποίος θα πρέπει να εξετάσει τα αυτιά του παιδιού. Συνήθως για τη θεραπεία της ωτίτιδας στα παιδιά χορηγούνται τοπικές σταγόνες (αντιβιοτικές, κορτιζονούχες, οινόπνευμα με βορικό οξύ) και σε σπάνιες περιπτώσεις αντιβίωση από το στόμα Να θυμάστε ότι αν έχετε μωρό δεν είναι εύκολο να καταλάβετε ότι έχει ωτίτιδα. Ένα μωρό δεν μπορεί να σας πει ότι πονάει το αυτί του. Αν όμως το μωρό σας ξυπνά με γοερό κλάμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, πιάνει τα αυτιά του, είναι ανόρεκτο και κακοδιάθετο δεν αποκλείεται να έχει ωτίτιδα γι’ αυτό καλό είναι να ενημερώσετε το παιδίατρο.
Να κάνει μπάνιο στη θάλασσα;
Αν το παιδί έχει ωτίτιδα, δε θα πρέπει κατά τη διάρκεια της θεραπείας να μπαίνει στη θάλασσα ή να επισκέπτεται το κολυμβητήριο. Γενικά αν ένα παιδί κάνει συχνές ωτίτιδες, είναι καλύτερα να αποφεύγει το κολυμβητήριο. Σε περίπτωση όμως που το παιδί έχει εκκριτική ωτίτιδα δηλαδή έχει διαγνωστεί υγρό στο αυτί του, τα μπάνια στη θάλασσα και το κεφάλι μέσα στο νερό μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της νόσου. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε έναν παιδο – ΩΡΛ για να υπάρξει πρώτα απ’ όλα σωστή διάγνωση και στη συνέχεια να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.
Στα υπόψη…
- Αν το παιδί σας έχει ωτίτιδα φροντίστε όταν λούζετε να μην μπαίνει νερό στα αυτάκια του. Ένας τρόπος είναι να βάλετε στα αυτιά του βαμβάκι εμποτισμένο σε ελαιόλαδο ή βαζελίνη
- Αποφύγετε τον καθαρισμό των αυτιών με μπατονέτες, γιατί μπορεί να σπρώξτε πιο βαθιά τη φυσιολογική κυψελίδα προς το εσωτερικό του αυτιού.
- Μετά το μπάνιο στη θάλασσα σκουπίζετε τα αφτιά του παιδιού με χαρτομάντιλο ή με την άκρη μιας καθαρής πετσέτας κι όχι με την πετσέτα που σκουπίζετε το σώμα του, γιατί μπορεί να έχει πάνω άμμο.